Hacettepe Üniversitesi Moleküler Antropoloji Grubu (Human_G)

Hacettepe Üniversitesi Moleküler Antropoloji Grubu olarak adlandırılan Human_G laboratuvarı, 2019 yılında pozitif basınca sahip, antik DNA çalışmalarında dünya standartlarına uygun olarak inşa edilmiş Türkiye’nin tek antik aDNA laboratuvarıdır. Türkiye ve dünyanın diğer bölgelerinden ele geçen insan, hayvan ve sediman kalıntılarında korunmuş olan antik DNA izole edilerek genom analizler ile geçmişi daha iyi anlamaya yönelik öncü çalışmalar yapmaktadır. Bu çerçevede yerleşik yaşama geçiş, bitki ve hayvanların evcilleşitirlmesi, kentleşme, mobilite, kültürel yayılma, aile ve akrabalık ilişkileri, mikroplar, genetik ve kazanılan hastalıklar, hayvan-insan ilişkisi gibi birçok konuda araştırmaların sürdürüldüğü bir laboratuvardır. Human_G laboratuvarının ekibi ulusal ve uluslararası ekiplerle işbirliği yaparak nitelikli çalışmaları yürütmektedir.